Sus

Profesii România

PROFESIILE ROMÂNIEI

prof. Simeanu Corina, Colegiul Național “Mircea cel Batrân”, Râmnicu Vâlcea

Pagina Profesii se poate deschide la adresa web https://calendarele.eu/profesii/, face parte din proiectul meu educațional, enciclopedia on-line Calendare româneștihttps://calendarele.eu/.
Poate fi accesat din meniul acestei aplicații on-line, așa cum se poate vizualiza în imaginea de mai jos.


Profesii poate fi considerat de asemenea un soft educațional – un fel de mini COR – REVISAL al vechilor profesioniști din România.
Prin selecția extrem de simplă a profesiei dintr-o listă inteligentă, se obține lista celor mai reprezentativi români din acea profesie, în ordinea datelor de naștere.
Pozele sunt însoțite de biografii și, uneori, de trimiteri către filme youtube, așa cum se poate observa și în imaginea de mai jos.


Toate imaginile (de tip fotografii, picturi, schițe, miniaturi) vizibile și în această pagină, soft, pe care cu respect vă rog să-l deschideți pe un echipament cu internet, sunt preluate din publicații românești și prelucrate, fiecare în parte, cu softuri freeware (gratuite) de tipul GIMP, Paint .Net, Inkscape, etc.
O mare parte dintre acestea sunt incluse după ce au fost prelucrate de noi pentru calendarele.eu, și în vol. II, de doamna Ecaterina ȚARĂLUNGĂENCICLOPEDIA IDENTITĂȚII ROMÂNEȘTI, PERSONALITĂȚI, care a văzut recent lumina tiparului, cea mai completă enciclopedie românească.
Revelațiile pentru mine au apărut abia după clasificarea, ordonarea, gruparea pe profesii a informațiilor evidențiate în această pagina Profesii
Astfel, din lista care se deschide după selectarea profesiei sportiv, conform înregistrărilor limitate ca număr, perioada de final a lunilor septembrie – decembrie a oferit cei mai mulți sportivi de mare performanță – printre care și campioni olimpici și mondiali din România…
Amintesc astfel pe:
– 27.09.1991 Halep, Simona – tenismenă;
– 01.10.1921 Niculescu, Angelo – sportiv, fotbalist, antrenor de fotbal;
– 21.10.1976 Miloşovici (Milo), Lavinia – sportivă, gimnastă, antrenor de gimnastică;
– 26.10.1964 Lipă, Elisabeta – sportiv, canotor, ministru;
– 06.11.1971 Dinu-Huțupan, Luminița – sportivă, handbalistă;
– 12.11.1961 Comăneci, Nadia – sportivă, gimnastă, antrenor de gimnastică;
– 13.11.1960 Ungureanu, Teodora – sportivă, gimnastă;
– 14.11.1975 Szabó, Gabriela – sportivă, atletă, ministră;
– 16.11.1944 Nunweiller, Radu – sportiv, fotbalist;
– 26.11.1949 Patzaichin, Ivan – sportiv, canotor;
– 12.12.1936 Balaş, Iolanda – sportivă, atletă.
Luna februarie pare a fi cea mai propice apariție în lume (poate nu doar în cea românească) a marilor talente dedicate artelor vizuale…
Menționez mai jos succint, câteva dintre personalitățile lunii februarie:
– 01.02.1868 Luchian, Ştefan – pictor
– 01.02.1894 Grigorescu, Lucian – pictor postimpresionist, academician
– 04.02.1872 Băncilă, Octav – pictor
– 08.02.1955 Ante, Livia – pictor, scenograf
– 13.02.1891 Bucevschi, Epaminonda – pictor
– 15.02.1850 Andreescu, Ion – o altă biografie – pictor, academician
– 18.02.1883 Dărăscu, Nicolae – pictor
– 19.02.1936 Sorescu, Marin – poet, dramaturg, eseist, traducător, pictor, academician
– 19.02.1876 Brâncuşi, Constantin – sculptor
– 22.02.1926 Adoc, Gheorghe – pictor
– 27.02.1903 Irimescu, Ion – sculptor
– 28.02.1913 Gheza, Vida – sculptor
Exemplele pot continua dar sper să aveți timp să găsiți chiar dumneavoastră și alte revelații…
Am încercat, prin prelucrarea imaginilor, să le aduc la formă comună de prezentare specifică enciclopediei Calendare românești, și să alcătuiască astfel un tot comun…
În România este un lucru unic și benefic aprofundării istoriei și culturii noastre, mai ales de către copii, și în acest fel se poate contribui într-un mod original la optimizarea cunoașterii.
Majoritatea fotografiilor sunt fișiere de tipul .png, deoarece acestea permit suprapunerea peste alte imagini (au un fundal transparent), dar sunt și mai utile, recomandate pentru prezentarea pe pagini web.
Așa cum am menționat și în alt articol de-al meu:
“Pentru copiii care pot afla inclusiv din Calendare românești biografiile, dar și profesiile oamenilor care au ridicat România nouă, este foarte important să le poată asocia pentru toată viața și imagini sugestive.
Tocmai de aceea m-am străduit să aleg și să prelucrez doar imaginile (fotografiile, picturile, schițele, mini print-urile, etc) cele mai sugestive.
Am însoțit biografiile (am putea spune explicațiile pe larg ale vechilor fotografii) cu link-ul sursă al imaginii prelucrate, acolo unde a fost posibil.
De multe ori o fotografie, cea neprelucrată, o poți găsi și pe câte 100 de site-uri, și poate din acest motiv sursa inițială este mai greu de aflat.
Dar acesta este, desigur, patrimoniul cultural care a reușit să conserve și într-o formă imagistică memoria personalităților noastre.
Întrucât pagina Profesii este și un software gratuit, a fost necesară folosirea noțiunilor de baze de date mai noi, pentru accesarea instantanee a oricărei fotografii, dintre cele aproape 2000 disponibile dar și a oricărei liste de profesioniști pe care o alegeți.”

Pentru optimizarea paginii am folosit împreună cu soțul meu – programator Simeanu Bogdan – cele mai noi versiuni de soft-uri pentru web, dar și un web design adecvat, inclusiv prin simplitate.
Pagina mini-software permite, ca de altfel toate celelalte din Calendare românești, și o traducere instantanee cu Google Translate, utilă atunci când este vizitată de persoane cunoscătoare ale altor limbi internaționale.

Vă invit să navigați și pe Calendare românești,
Corina Simeanu

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien